***institucionalno nasilje

INSTITUCIONALNO NASILJE je zlostavljanje građana od strane javnopravnih tijela (institucija). Može biti sporadično, povremeno i situacijsko, a može biti i sistemsko, kontinuirano i sveprisutno.

Protivno je Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda i to cilju 16: Mir, pravda i snažne institucije. Kad institucije ne rade svoj posao pojedinci zaposleni u njima čine najmanje dva kaznena djela. Prvo je zloupotreba položaja i ovlasti (čl. 291. KZ), kad službene osobe ne rade u interesu građana i javnog dobra po pravilima struke, niti prema utvrđenim činjenicama, pa ne obave dužnost i time drugome prouzroče štetu, odnosno ne isporuče uslugu za koju su od građana plaćeni. To djelo vodi do krivotvorenja službenih isprava (čl. 279. KZ), kada institucije u različitim dokumentima kojima opravdavaju svoje (ne)postupanje neistine navode kao dokaz.

Zbog svojih specifičnosti, izdvajaju se diskriminacija i korupcija kao posebne vrste nasilja šire od institucionalnog okruženja.

*** !!! ***

Kako spriječiti institucionalno nasilje? Nasilje institucija nad građanima i tvrtkama sprječava se kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba (imenom i prezimenom), prema uputama Državnog odvjetništva (vidi poveznicu). Građani mogu samostalno podnositi kaznene prijave protiv službenih i odgovornih osoba, a na to ih obvezuje Kazneni zakon jer je “neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela”, također kazneno djelo (čl. 302. KZ), kao i “pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela” (članak 303. KZ), kada se izostankom prijave pomaže počinitelju kaznenog djela da ne bude otkriven.

POVEZNICA: Kaznena prijava – upute Državnog odvjetništva RH

*** !!! ***

Design a site like this with WordPress.com
Započnite