***diskriminacija

DISKRIMINACIJA je nejednako postupanje prema osobi utemeljeno na nekoj njezinoj posebnoj karakteristici ili na više njih. Susreće se u području rada i zapošljavanja (nasilje na radu), u postupanjima javnopravnih tijela (institucionalno nasilje) i u drugim situacijama. Zabranu diskriminacije propisuje Zakon o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08, 112/12), a radi dodatnog osnaživanja ravnopravnosti spolova i sprječavanja diskriminacije po spolu primjenjuje se Zakon o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 69/17).

*** !!! ***

Pučka pravobraniteljica i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te Ludwig Boltzmann Institut za ljudska prava, izdali su u lipnju 2013. “Smjernice za prepoznavanje slučajeva diskriminacije”, koje se mogu pronaći na poveznici.

POVEZNICA: Smjernice za prepoznavanje slučajeva diskriminacije

*** !!! ***

Dva priručnika za poučavanje djece za poticanje različitosti i sprječavanje diskriminacije izdao je Forum za slobodu odgoja: „Pokreni promjenu – 40 ideja za rad s djecom i mladima u području različitosti” (2017.) i za poticanje rodne ravnopravnosti u raspodjeli kućanskih poslova “Kutija promjena – učenice i učenici promiču rodnu ravnopravnost” (2022.).

*** !!! ***

Dana 1. ožujka obilježava se Dan nulte stope diskriminacije, koji su uveli Ujedinjeni narodi 2014. godine.

*** !!! ***

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj dana 30. ožujka 2023. godine usvojila Odluku o donošenju Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine, Akcijskog plana zaštite i promicanja ljudskih prava za 2023. godinu i Akcijskog plana suzbijanja diskriminacije za 2023. godinu..

POVEZNICA: Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje od 2021. do 2027. godine

****** !!! *****

Vijeće Europe usvojilo je 27. ožujka 2019. Preporuku CM/Rec(2019)1 o sprječavanju i borbi protiv seksizma, koja je u linku dostupna na hrvatskom jeziku. Pojam seksizma objašnjava infografika, a uz preporuku ponuđeni su brojni sadržaji: brošura, video, pregled nacionalnih kampanja, izvještaja, istraživanja i vodiča vezano za pojavu i sprječavanje tog oblika diskriminacije.

POVEZNICA: Preventing and combating sexism

****** !!! *****

Centar za građanske inicijative Poreč objavio je Priručnik za sprječavanje i suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji koji predstavlja što je seksizam, kako ga prepoznati i kome ga prijaviti, kao i zašto je važno suzbiti seksizam u medijima i oglašivačkoj industriji.  Namijenjen je medijima, odnosno novinarkama i novinarima, urednicama i urednicima te oglašivačima, kao i organizacijama civilnog društva koje se bave ljudskim pravima.

****** !!! *****

Design a site like this with WordPress.com
Započnite