upute za korisnike

Svi sadržaji web-stranice “ugasimo nasilje !!!” su bez ograničenja dostupni svim zainteresiranim korisnicima. Označeni su kao:

DOKUMENT: sadržaj namijenjen preuzimanju

POVEZNICA: povezivanje s drugim web-sadržajima, u pravilu se poveznica nalazi unutar teksta

ČLANAK: poveznice s različitim člancima na web-portalima koji su pregledni i informativni za pojedinu vrstu nasilja, članci koji se odnose na konkretne nasilne događaje i teme nasilja se objavljuju na FB-stranici platforme.

*** !!! ***

GASILICA: Nasilje je sveprisutno u različitim individualnim i društvenim odnosima. Ne možemo ga izbjeći, ali ga moramo prepoznati na vrijeme, radi prevencije ili tretmana. Ovom ikonom označeni su prilozi koji služe kao alati (1) za prepoznavanje nasilja putem znakova na koje smo osjetljivi (dijagnostika) i (2) za tretman nasilja postupcima sprječavanja (prevencije) i suzbijanja (kurative). Ti alati pospješuju učinkovitost primjene već postojećih alata (zakoni, pravilnici, protokoli, upute, smjernice, strategije…) i mogu ih koristiti građani, kao i tvrtke i institucije.

*** !!! ***

UČILICA: Najbolji dugoročni način prevencije nasilja je obrazovanje. Prilozi koji služe za obrazovanje djece i odraslih o prevenciji različitih oblika nasilja označeni su kao “UČILICA za djecu”, “UČILICA za odrasle” ili “UČILICA za djecu i mentore”.

“Učilice za djecu” su slikovnice, radne bilježnice i nastavni listići, koje djeca mogu samostalno koristiti. “Učilice za djecu i mentore” su namijenjene odraslima, koji djeci predstavljaju sadržaje iz njih, prema vlastitom odabiru i/ili prilagodbi. Mentori djeci mogu biti edukatori, koji ih poučavaju u formalnim uvjetima (škola, treninzi izvan škole…) ili roditelji, koji ih poučavaju sporadično i neformalno.

*** !!! ***

PITALICA je pitanje koje se postavlja nekom nadležnom javnopravnom tijelu vezano za gašenje nasilja. Odgovori se analiziraju i objavljuju po dospijeću.

U postupku se koristi Sokratovsko propitivanje, postavljaju se pitanja dok se sve nejsnoće i nedorečenosti ne razjasne, čime se potiče kritičko razmišljanje svih učesnika dijaloga.

*** !!! ***

PRIOPĆENJA ZA MEDIJE se odnose na obavijesti o aktivnostima platforme “ugasimo nasilje !!!”, koje su zanimljive općoj i stručnoj javnosti. U te obavijesti spadaju priopćenja o postavljenim pitanjima javnopravnim tijelima i dobivenim odgovorima te obavijesti o novim sadržajima na platformi.

*** !!! ***

Design a site like this with WordPress.com
Započnite